CategorieënHow-toOnline marketing

How-to: zo check je of een domeinnaam nog vrij is

Een domeinnaam is de basis van je nieuwe dienst of website. In dit artikel leer je hoe je snel ziet of een domeinnaam nog vrij is en hoe je deze direct registreert.

Hierom moet je eerst een domeinnaam checken

Een nieuwe onderneming, dienst of leuke hobbywebsite. Je hebt een goede naam verzonnen en wilt direct starten. Een domeinnaam is één van de belangrijkste aspecten, die je moet checken voordat je start. Is een domeinnaam niet meer vrij dan moet je wel een hele goede reden hebben om toch door te gaan met de door jou gekozen naam. Je loopt anders de kans dat mensen bij een concurrent of een heel ander bedrijf uitkomen als ze jou zoeken.

Check of domeinnaam nog vrij is

De eenvoudigste stap om te checken of een domeinnaam nog vrij is doe je door deze simpelweg in te voeren in je browser. Kom je op een website? Dan is de domeinnaam helaas al in gebruik. Zie je onderstaande pagina (of een variant daarvan) dan is de kans groot dat het domein nog vrij is.

Site niet bereikbaar? Grote kans dat het domein nog vrij is

Om er zeker van te zijn dat een domeinnaam nog vrij is ga je naar een hostingpartij. Zelf gebruik ik hiervoor meestal transip.nl, maar dit kan elke hostingpartij zijn. In het zoekvenster voer je jouw domeinnaam in. Staat in de oranje button “Kiezen” dan is het domein nog vrij. Staat er “Verhuizen” dan is het domein helaas al vergeven.

Check of je een domeinnaam nog kunt registreren

Domeinnaam registreren

Zoals je in het voorbeeld al ziet; domeinnamen kosten bijna niks. Mijn advies is dan ook; registreer direct zodra je een mooie of passende domeinnaam tegenkomt (liefst .nl). Mocht het uiteindelijk toch niks worden dan kun je er meestal na een jaar weer vanaf.

Een domeinnaam registreren kun je doen bij elke willekeurige hostingpartij. Deze partij zorgt ervoor dat het domein op jouw naam komt te staan en dat je er een website aan kunt koppelen. Hiervoor heb je t.z.t ook nog webruimte nodig. Dit wordt webhosting genoemd. Dit kan een hostingpartij ook voor je verzorgen.

Zelf registreer ik mijn domeinnamen apart van de webhosting. Ik heb een lijst met domeinnamen en koppel ze later aan hostingpakketten. Zo kan ik een idee in alle rust verder uitwerken en hoef ik niet direct met de technische kant aan de slag.

Op de website waar je gecheckt hebt of een domeinnaam nog vrij is kun je direct door met het registreren. Doorloop de stappen, maak (indien je deze nog niet hebt) een account aan bij de hostingpartij en rond je bestelling af. Je domeinnaam is binnen enkele minuten van jouw. Succes met het verder uitwerken van jouw ideeën!

Hulp nodig?

Een domeinnaam registreren is niet moeilijk. Vind je het toch lastig of spannend? Stuur dan even een e-mail, ik kijk graag met je mee!

Deel dit artikel